Ett lyftbord är ett hjälpmedel för att transportera personer/produkter mellan exempelvis två eller flera villaplan eller våningar. De vanligaste är hydrauliska lyftbord och drivs med 3-fas. Det finns också elektriska som drivs med vanlig hushållsström. Alla lyftbord är försedda med en klämskyddsram vilket gör att om någon skulle befinna sig under bordet eller vara på väg att klämma sig så slår nödstoppet till automatiskt.

Vilket lyftbord ska jag välja?

 Lyftbord finns i många storlekar och former, helt beroende på vad det skall användas till. Vi erbjuder bland annat följande lyftbord men det finns också många speciallösningar att välja på, kontakta oss gärna för ett förslag. Några av ”standard” lyftborden är:

*Lyftbord med Enkelsaxar – dessa lyftbord är ett av de populäraste borden då det finns i mängder av olika utföranden. Dessa klarar allt från 200 kg till 10 ton i lastvikt och finns från 90 cm längd till 5 meter. Dessa bord placeras ofta i en anpassad grop för att nå jämn höjd med golvet.

*Lyftbord med dubbelsaxar – alla lyftbord är uppbyggda med en ”sax” under. Leden i mitten gör att saxen då kan fälla ihop sig – bordet går ner i botten, eller sträcka på sig – bordet går upp. Dessa lyftbord med dubbelsaxar kan nå mycket högt då de har två saxar på varandra. Några av dessa modeller går ända upp till 5,9 meter.

* Lågbyggda lyftbord – alla lyftbord drivs av en motor som vanligtvis är placerad under bordsskivan. I detta fall är aggregatet placerat en bit ifrån själva lyftbordet vilket gör att lyftbordet endast bygger 8 cm. Dessa är ett bra alternativ om man inte har möjlighet att göra en grop till lyftbordet.

Ring oss gärna så kan vi rekommendera ett bord som passar er.
Fundera först gärna igenom nedanstående frågor.

*Hur högt ska lyftbordet kunna lyfta?
*Hur mycket last ska lyftbordet bära?
*Vad ska lyftbordet användas till? Personbefodran eller varor?
*Finns det möjlighet att göra en ”grop” till lyftbordet? Vad är det för underlag där lyftbordet ska placeras?

Hur används ett lyftbord?
Syftet med ett lyftbord är att förenkla arbetet och slippa tunga lyft. Lyftbord är väldigt lämpligt att ha vid en lastkaj. Om det kommer en bil med bakgavelhiss kör man ner saxlyftbordet i botten och bordet ”försvinner”. Kommer däremot en bil utan bakgavelhiss lossas lasten på marken och sedan körs varorna upp på kajen med hjälp av saxlyftbordet.

Bra att tänka på vid beställning av ett lyftbord?
Beroende på vilken typ av lyftbord som önskas så finns det mycket att ta hänsyn till. Här följer några av de vanligaste exemplen

* Vikt- max last
* Personbefordran eller varuhiss?
* Slaglängd – hur högt måste bordet gå? – tänk då också på att räkna med gropens djup!
* Användningsområde – ska bordet stå inomhus eller utomhus? Ska lyftbordet stå utomhus måste det bekläs med en halkplåt.
* Miljö – Kommer lyftbordet stå i en miljö där det vistas ex mycket barn kan det vara bra att välja till räcken och en ”gardin”. Gardinen hindrar att någon kommer in under bordet.

Alla bord har en klämskyddslist som gör att man inte kan klämma sig under bordet. Men i vissa fall kan det vara bra att även välja till ett fast manöverdon med nyckelbrytare.

* Ström – 3-fas uttag måste finnas nära lyftbordets placering.
* Grop – vi rekommenderar alltid att lyftborden ska stå i en gjuten grop med brunn för avrinning. Ofta väljer entreprenören att även lägga i värmeslingor för att förhindra isbildning. Extra viktigt är då att vara medveten om var lyftbordet har sina infästningspunkter. Titta gärna på vår gropritning!
* Leveranstid – beroende på typ av saxliftbord så varierar leveranstiden men man bör alltid räkna med 7 veckors leveranstid, så var ute i god tid!

Är du orolig att det ska bli fel?

Vi kommer gärna ut och måttar och beställer ditt lyftbord efter dina förutsättningar.
Vid beställning debiterar vi inte besöket.